Kombi prevoz Sarajevo

Comment are off
Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i saobraćajni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona. Grad Sarajevo čine četiri opštine: Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad. Prema konačnim podacima Popisa stanovništva BiH 2013. godine, u gradu Sarajevu živi 275.524 stanovnika. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Grad okružuju planine Trebević, Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Romanija. Grad Sarajevo je sedište najveće visokoškolske ustanove u zemlji, Univerziteta u Sarajevu, te niza drugih visokoškolskih ustanova, čime se svrstava u red najvećih univerzitetskih centara u celoj regiji Jugoistočne Evrope. Uz nekoliko nacionalnih i gradskih teatarskih kuća, muzeja i kulturnih institucija, Sarajevo je i važno mesto na kulturnoj mapi ovog dela evropskog kontinenta.

Prevoz putnika Beograd Sarajevo Beograd

Udaljenost od Beograda do Sarajeva iznosi 288 km. Ovu distancu naši vozači pređu za oko 6 sati u jednom pravcu. Trudimo se da pravimo 1 pauzu tokom puta, a prednost kombi prevoza je i u tome što se pauza može napraviti i kada neko od putnika zatraži istu. Prevoz kombijem od Beograda do Sarajeva traje oko 6 sati. Putnike preuzimamo sa bilo koje adrese u Beogradu (hotel, aerodrom, autobuska stanica, železnička stanica) i vozimo do bilo koje adrese u Sarajevu. Sve vožnje za Sarajevo organizujemo svakog dana po satnici kako se dogovorimo sa putnicima.  

Zanimljivosti o Sarajevu

Sarajevo je ime dobilo od turskih reči “Saray” i “Ovasi” koje znače “dvor” i “polje oko grada”. Danas Sarajlije svoj grad najčešće nazivaju Šeher kako ga je nekada davno nazivao Isa-beg Ishaković. Ovo je specifičan grad koji u sebi, kao i u svom imenu nosi veliku dozu orijenta, pa ga mnogi nazivaju Damaskom severa, a Jevreji Sefardi i Malim Jerusalimom. Ukoliko planirate prvo putovanje u Sarajevo, sigurni smo da će vas zanimati da saznate više o njegovom poreklu i znamenitostima. U daljem tekstu ćemo se pozabaviti poreklima imena nekih sarajevskih naselja. Malta–carina je jedno lepo naselje koje se nalazi između toka Miljacke i 3 važne ulice koji spajaju istočne i zapadne, kao i severne i južne delove Sarajeva. Ime je dobilo po nemačkoj reči “Maut” što znači “carina”. Razlog zašto je baš to ime dobilo jeste što je na ovom delu grada u doba Austrougarske postojao kontolni punkt za prehrambene proizvode koji su iz okolnih sela donošeni u grad za prodaju. Čuvena oblast Ilidža je poznata banja koja se nalazi na 8 km od centra Sarajeva. Ime je dobila od turske reči “ilac” što znači “lek”. Ovo naselje se prostire u blizini izvora reke Bosne i u podnožju planine Igman i idealno je za odmor. Karakteriše ga savršena priroda, predivni parkovi, kao i lekovite vode koje su bile poznate još u vreme Rimljana i Turaka. Ukoliko želite zaista da se odmorite izaberite neki od hotelskih kompleksa u ovom delu Sarajeva. Švrakino selo je dobilo ime po čuvenoj porodici Švraka koja je u 17. veku bila izuzetno bogata i uticajna. Poticala je iz Hercegovine, ali se kasnije raselila po BiH i između ostalog u Sarajevu. Pošto se jedan potomak ove porodice, koja je bila aginskog porekla i izuzetno angažovana u vojnom sektoru, naselio jedan deo Sarajeva, ovaj deo je dobio ime Švrakino selo u znak poštovanja. Bistrik je sarajevsko naselje koje je ime dobilo po reci Bistrici, pritoci reke Miljacke. Bistrica se u Miljacku uliva kod Latinske ćuprije, a krasi je i nekoliko lepih mostova. Ovo naselje možete obići tako što ćete ići levom obalom Miljacke i uzbrdicom prošetati do železničke stanice. Koševo je poznato naselje u Sarajevu i dobilo je ime po turskoj reči za brzi vetar – Košava. Ovo naselje se dugo i zvalo Košava dok ga meštani nisu prekstili u Koševo, kako se danas i zvanično zove. Ime je dobilo po vetru koji se spuštao sa planine Zvezde do Miljacke, gde se susretao sa vetrom Bakijašem.

Ostale kombi prevoz rute u BiH

Kombi prevoz za Jahorinu